Six things about "Six of Crows" by Leigh Bardugo


Кетердам, място за международна търговия, където всяка стока може да бъде продадена за правилната цена. Никой не знае това по-добре от Каз Брекър. Предложено му е да направи опасен обир, който може да го направи богат, но не може да се впусне в това сам ... 
Затворник, който търси единствено отмъщение
Изкусен стрелец, който обича хазарта
Беглец с привилегировано минало
Шпионин, известен с името Призрака
Сърцеразбивач, използваща магията си, за да оцелее
Крадец, надарен с дарбата да се измъква от невъзможни ситуации

Каз и групата му са може би единствените, които могат да спасят света от разрушение. Ако не се избият помежду си преди това. 

***
Знаете колко харесах Трилогията Гриша и как ми стана близка до сърцето. За това, не губих и секунда за поръчването на тази книга. Книгата обещаваше приключение на живот и смърт, интересни герои и запознаване с друга част от познатия ни свят. Очакванията ми бяха големи и посрещнати, че дори и надхвърлени.
Понеже нямам и идея как да напиша цяло ревю, ще обобщя в 6 точки (напълно неочаквана бройка! Знам.) мнението ми за тази невероятна книга. Така че да започваме...*Светът.
Забравете за Равка и начина на живот на хората там. Тук навлизаме в изцяло нов континент и се срещаме с неговите проблеми. В резултат мога да кажа, че все още харесвам Новий зем най-много от всички останали.
Запознаваме се с Кетердам - центърът на търговията, който е разделен от различни групировки, всяка имаща си нейни идеали и бореща се за тях. Но ние далеч не оставаме само на едно място, а стигаме и до Фйерда, за която също разбираме повече. Изграденият свят от авторката е изключително добре направен и различен от всичко останало. Точно за това го харесвам толкова!

*Действие, хумор, идея.
Знаете, че съм фен повече на действието, а не на драмите. Така че, тази книга ми предоставя именно това. Обожавам приключенията в търсене на нещо, а когато не се знае дали героите ще завършат живи е още по-привличащо. А пък и положението имаше навика да се влошава все повече и повече, и въпреки това героите не се предаваха. Забавните моменти са добре дошли, защото насред цялата суматоха, кръв и заплетеност, има нужда и от тях.

*180 градуса по средата на частите и по много. (Yes, please!)
Ако не започнете да свързвате авторката с именно това нейно качество, то не знам. Неочакванине обрати могат да се случат навсякъде и по всяко време, но ако си мислите, че са в това с последните действия/реплики от главата - заблуждавате се. Никога не се знае откъде ще дойде, защото вратички колкото искаш.

*Герои.
Тук те са наистина добре изградени. Дадена им е нужната дълбочина и характер. За всеки от тях има история, която дава цялост на картината, защото без нея няма начин да се свържат парчетата.
Каз - е безмилостният, коравосърдечен гении, но който със сигурност ще се хареса още от първите глави. Прекалено е прекрасен! (Добре,дошъл в отбора)
Инеж - ритаща задници наляво и надясно, смела и всеотдайна.
Джаспър - ако може да стреля по всичко, което види - ще го направи. Винаги има чувство за хумор и понякога дразни хората за разнообразие.


Нина - отново една силна героиня, която знае коя е и застава зад действията си. Храната при нея също заема важно място. (YAY!!)
Матиас (въпреки, че ако следвам транскрипцията си е чист Матаяс, но няма шанс да го пиша по този начин!!!) - на няколко пъти ми се искаше да го убия, има доста интересна история, която едвам изчаках да развие, за да мога да разбера защо действа по такъв начин.
Уейлан - странно е, че нямаше глава фокусирана с него, тъй като се повява по странен начин, но той е от тези, които използват повече мозъка си и гледат да си мълчат.

Тук отново авторката с малки жестове и действия представя връзките между героите по един приятен начин. Може да се видят приятелството и любовта (и пак ми стана топло на душата, така че спирам).

* По- малко минало, повече фокус върху настоящето. Много герои и гледни точки.
И все пак можеше историите за миналото на героите да са с една идея по-къси от една страна, и да е обърнато повече внимание на действието, което се случва в момента. Не казвам, че са ненужни, защото - са, пък и не заемат толкова голяма част, а само докато се сглобят парчетата на героите.
По принцип обичам да има много главни герои и гледни точки, но тук това оказваше доста голямо влияние върху опознаването им и самата история.


* В заключение ...
"Six of Crows" е една страхотна книга, която показва голямото развитие на авторката откъм герои, свят и сюжет. Със сигурност е на по-високо ниво от Трилогията Гриша. А пък и този край на ръба само увеличава любопитството и се радвам, че най-накрая пристигна и втората част, защото се нуждая от нея.
Книгата грабва вниманието още в началото и не го пуска до края. А тогава те оставя да искаш още! Препоръчвам я на всеки, който обича епичното фентъзи, добре изградените герои и е готов за приключения.

П.С. Време е някое издателство да я преведе и издаде, и на българския пазар!

Comments

  1. Хвърлила съм око на тази книга от доста време и все чакам някое издателство да се реши да я преведе. Благодарение на поста ти желанието да я прочета се увеличи и ако не се заемат с превода и в скоро време, ще я подхвана на английски. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се да го чуя! Никак не е трудна веднъж свикнеш ли с термините на английски. Има я също като аудио книга в Ютюб и е много добра! :)

      Delete

Post a Comment