Перфектна Химия - Симон Елкелес/ Perfect Chemistry - Simone Elkeles

Гимназия "Феърфийлд" се намира в предградията на Чикаго и в нея са събрани две различни класи/култури. Учениците от северната и богата част на града и тези от южната и по-бедна част. Всички знаят, че общуването и по-скоро взаимотношенията между тях могат да доведат до много последствия. Но когато имаш учителка по Химия, която не можеш да разколебаеш, нещата могат малко да се объркат, а резултатът от това е по-взривоопасен, от на което ѝ да е друго химично взаимодействие.

Това се случва с Бритни Елис и Алехандро Фуентес. Двама души от двете противоположности на града, събрани да направят проект по Химия. Бритни е съвършеното момиче на училището, капитан на мажоретките, но зад кулисите има повече тайни, отколкото тя позволява да се покажат. Алехандро е лошото момче, което по стечение на обстоятелствата членува в банда, в която правилата са доста сурови, но и той също си има своите тайни мечти и желания. Не се знае какво ще се получи, когато тези двама души се съберат и простият бас може да не се окаже толкова обикновен.

Когато за първи път книгата се появи пред очите ми си помислих, че това ще е поредната история с предвидливия сценарий ала добро момиче-лошо момче, но сега след като я прочетох, че въпреки някои т.нар. класически елементи да са запазени, в нея има доста повече неща и истини от заобикалящият ни свят. Точно както го казва краткият текст на корицата, това е напълно съвременен роман с всички тревоги и щастия, които вълнуват живота на младите.

Изключително лек и приятен за четене стил има авторката, до толкова, че не разбрах кога съм преполовила книгата. Разбира се не всичко беше типичната драма, на фона на цялостната картина имаше и доста тежки семейни истории съпътствани със силни чувства, които ни карат да се поставим на мястото на героите и да разберем цялата истина, която те така умело прикриват през цялото време. С това те сякаш ни стават с една идея по-близки. Описанията бяха в напълно достатъчен състав, тъй като самата обстановка беше напълно нормалната за всеки тинейджър среда, а чувствата се усещаха през цялото време. Самата книга е доста емоционална на места, което държи интереса на читателя към нея. Въпреки на места да ставаше малко тежко, книгата като цяло е едно леко четиво, което не напряга читателя, а го отпуска и му дава свободно да релаксира през деня.

Героите са изградени по един доста интересен начин.

Бритни на пръв поглед беше представена като момичето, което си има всичко най-добро:семейство, гадже, оценки, приятелки, кола и т.н. Но зад тази съвършена маска имаше много нерешителност и предпазливост, насочена дори към най-добрата ѝ приятелка. Цялата игра, която играеше повечето пъти беше ръководена от това, което майка ѝ може да си помисли за нея или от нещата, което ще стигнат до ушите ѝ. С развитието на историята тя доста се променя като взема някои решения, които напълно отвеждат живота ѝ в друга посока, но пък с тях тя стана повече себе си. Изобщо не ми беше трудно да се поставя на нейно място, защото тя имаше същите страхове и мисли по отношение на много неща, като мен, а и мисля на доста други момичета.

Алехандро Фуентес (Алекс) е момчето, от което всички се опитват да странят, поради носенето на слухове за него от най-различни страни. Той също като Бритни прикрива своите истински чувства и страхове, но сякаш по-умело и от нея. Не мисля, че ще е трудно да се хареса на читателите: привлекателен, с лошо минало, обладан в мистерия, чувство за хумор, което е доста остро на места. Разбира се и при него за всяко от действията му си имаше оправдание, нищо че в повечето случаи плановете напълно му се объркваха. Да, той не е типичното лошо момче, което се очаква да е. Доста по-чувствителен и изпитващ съчувствие от много добри. Като мъжът в семейството Алекс беше натоварен с не толкова лека задача, а на места се усещаше как сякаш всичко беше против него, особено училищната среда, където предубежденията на околните са доста големи. При него промяната, до която стигна накрая беше още по-голяма и той също като Бритни започна да следва сърцето си с неговите искрени желания.

Понеже книгата е написана и от името на двата главни героя е доста лесно да се проникне в главите им и да се опознаят на по-високо ниво, но пък с тях имаше и доста други герои, които също заслужават интерес, защото по една или друга причина допринасяха за решенията на главните, а също и трансформираха развитието на историята. Нищо, че бяха второстепенни ние малко или много можем да ги опознаем, но само до някое определено и напълно удовлетворяващо ниво.

Книгата е подходяща за всеки, който обича романтичните истории, които в себе си съдържат много повече от това, което се вижда и очаква от повърхността, също така е чудесна за летния сезон, когато лично аз клоня към четене на подобни книги.


Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност! 

Comments

  1. Написала си прекрасно ревю! Напълно съм съгласна, че книжката се чете леко и е мнго подходяща за летния сезон, но едновременно с това засяга важни теми :)

    ReplyDelete
  2. страхотно ревю ♥ ОБОЖАВАМ тази книга ! Напълно си права - книгата е изключително лека, но и същевременно толкова красива и невероятно сладка ♥ Браво !

    ReplyDelete

Post a Comment