Младият Шерлок Холмс: Облакът на смъртта - Андрю Лейн/ Death Cloud (Young Sherlock Holmes #1) - Andrew Lane

Не знам дали има някой, който да не е чел, гледа филма/сериала или поне да е чувал за Шерлок Холмс и неговите приключения! Е, тук великият ум ни е показан в своите ранни тинейджърски години, когато за лятната ваканция е изпратен при чичо си и леля си. Младият Шерлок си мисли, че няма да има по-скучно прекарана ваканция, но скоро става точно обратното. При една от своите разходки в гората той се натъква на труп, който няма да се окаже толкова просто събитие, а само ще задвижи веригата на един далеч по-мистериозен и сложен план.
Шерлок, заедно с учителя си по латински, приятеля си - Матю и дъщерята на учителя ще се впуснат в приключение, което ще ги отведе в непознати води.

Винаги съм харесвала криминалните романи, които лично на мен ми действат доста ободряващо и винаги ги чета бързо и лесно. Същото се случи и при тази книга.

Авторът се е справил повече от добре при описването на тинейджърския период от живота на Шерлок Холмс. Предал е една изключително интересна и пълна с мистерия история, която докато четеш няма как и твоят ум да не заработи като този на героите. През цялото време си готов да се случи нещо и си мислиш, че знаеш и можеш да разкриеш загадката, но винаги има нещо, което идва неочаквано или има нещо пропуснато някъде.
Всичко е описано до най-малката подробност и лесно се изгубваш в страниците на книгата. Стилът е лек и приятен за четене, а с постоянното действие и непрекъснато появяващите се парчета от пъзела, любопитството и интересът към развръзката стават все по-големи. Накрая удовлетворението е пълно, тъй като както при всяка криминална книга всичко се изяснява и подрежда, но при последното изречение трепетът за следващото приключение нараства, което е напълно естествено.

Нямаше как да не остана удовлетворена от книгата, защото както споменах по-горе има нещо, което ме притегля към този жанр книги, а и героите са сформирани и направени по един доста неочаквано добър начин.
Младият Шерлок Холмс е едно обикновено с необикновен ум, който неведнъж го изведе от ситуациите, в които се забъркваше. За едно четиринайсетгодишно момче той се справяше повече от великолепно в приемането на обстоятелствата. От началото до края на книгата той преживява и се променя доста, а с това и научава и разбира повече. Ние също с него можем да се похвалим със същия опит, до колкото това е възможно.
Учителят - Еймиъс Кроу е американец с безпогрешна мисъл и досетливост. В голяма степен той показа на Шерлок нови и интересни неща, които заслужават внимание, а и го научи да мисли по правилния и точен начин.
Матю Арнат е новият приятел, с който Шерлок се запознава. Той допринася също много за изясняването и подреждането на парчетата от мистерията.
Вирджиния Кроу е дъщерята на учителя, която се откроява от останалите момичета. Научила много от баща си тя е неразделна част от групата.
Всеки от героите е силен и уникален по свой си начин. Разбира се, в техните разговори не липсваха хапливи реплики, а имаше и доста поучителни, които наистина да те накарат да се замислиш.

Книгата сама по себе си е едно страхотно творение, което със сигурност ще се хареса на любителите на мистерията и криминалните романи, също е чудесна и за тренирането на ума.


Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност! :)

Comments

 1. Почитателка съм на криминалните романи, но не възнамерявах да прочета книгите на Андрю Лейн. Е, ти определено ме убеди да го направя! Много хубаво ревю (:

  ReplyDelete
  Replies
  1. Щом си почитателка, със сигурност трябва да им дадеш шанс. Благодаря! :)

   Delete
 2. Описала си книгата невероятно и определено спечели интереса ми :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Радвам се. Надявам се и на теб да ти хареса ако решиш да я прочетеш. :)

   Delete
 3. Иха, страхотно ревю! В последно време постоянно се натъквам на тази книга и след като прочетох и твоето ревю, определено възнамерявам да я прочета :3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Благодаря и ти я препоръчвам с две ръце ако харесваш този жанр. :)

   Delete
 4. Страхотно ревю, както винаги! И на мен книгата много ми хареса, но почакай да видиш втората, според мен тя е по-добра :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Силно те надявам, че първата вдигна летвата. :дд Благодаря! :)

   Delete
 5. Чела съм много малко криминални романи, въпреки че и на мен ми допадат. Представила си книгита много добре и чак ми се прииска да я започна. Още повече, че съм гледала сериала за Шерлок и не мога да опиша колко пристрастена бях към него по едно време. Много хубаво ревю!

  ReplyDelete

Post a Comment